Muistoja ja ajatuksia elämän varrelta

Tervetuloa sivuilleni.

Haluaisin muutamalla sanalla muistella lapsuuttamme Teirikon suuressa perheessä. Irja oli meistä kymmenestä vanhin. Lukuun ottamatta kahta pientä veljeämme Penttiä ja Eliasta, jotka kuolivat jo vauva-iässä, olemme saaneet elää pitkän elämän.

Jos lähden ensimmäisistä lapsuusmuistoistani. Asuimme silloin Oulussa "Kirkkokadun varrella. Kuitenkin kotimme tuhoutui suuressa tulipalossa kesällä v. 1916. Koko kaupunkikortteli paloi, tällä paikalla on nykyisin puisto, jota nimitettiin palotontiksi. Irja oli silloin 6:n, Urpo 5:n, Helvi 4:n ja minä 1:n vuoden ikäisiä. Meidät kiidätettiin vanhaäidin luo Aleksanterinkadulle. Tältä ajalta ei minullla vielä ole muita muistoja kuin koko lapsuusajan minua kiusanneet painajaisunet tulipaloista.

Muutimme sitten Asemakatu 33:een Maikki-tätimme omistamaan taloon. Sieltä onkin sitten paljon iloisia muistoja. Muistan yhteiset leikit sisarusten ja naapurissa asuvien serkkujen kanssa. Äiti ja Isä olivat innokkaita nuorisoseuralaisia ja sieltä mekin saimme leikkeihimme malleja. Mieleeni on jäänyt itse suunnitellut näytelmät, joihin suunniteltiin rooliasuja ja lavasteita ja joihin kaikki, pienetkin saivat osallistua. Samoin muistan kaikki pihaleikit, pallopelit ja talviset mäenlaskut ja lumisodat.

Kouluun meidät pantiin kaikki liian aikaisin, 6-vuotiaina. Ja muutimme Hietasaareen. Irja oli päässyt ylioppilaaksi ja näin mekin saimme tuntuman 30-luvun opiskelijaelämään. Opimme mm. kaikki Pohjois-pohjalaisen osakunnan laulut ja tietenkin kaikki sen ajan iskelmät, saksalaiset schlagerit, jotka silloin olivat kovasti muotia. Niitä sitten innolla laulettiin porkkanapenkkejä kitkiessä ja viinimarjoja poimiessa ja jotka osaamme vieläkin.

Vaikka suuressa -perheessä mielipiteet usein törmäävät vastakkain, niin mielissämme säilytämme kuitenkin muistot yhteisestä lapsuudesta ja kodista sekä kunnioituksen ja kiitollisuuden vanhemmillemme, jotka itsensä unohtaen tekivät työtä antaakseen lapsilleen parhaan mahdollisen koulutuksen ja siten hyvät eväät elämään.

Syntymäpäivä 18.7.2000
Valokuvia
Kesäretki Kiskoon 23.71998
Salzburg 2002
Saaristo soi heinäkuussa 2003
Kuvia Provencen matkalta maaliskuussa 2004
90 vuotis-syntymäpäivät v.2005
Palapeli
Leenan sivu